Despre breasla arhivarilor
și bibliotecarilor

,,Micul Registru de Ordine Interioara”


 

Legenda formarii Breslei


Formată de către primii alchimişti şi filozofi din vechime, breasla Arhivarilor şi a Bibliotecarilor are rolul cel mai important în Arkanum.

Legenda spune că primul Arbatel intitulat : ,,Fabula initio regnorum gentibus, regibus, et belli” - “Istoria creării Tărâmului de Dedesubt, al seminţiilor, regilor şi  războaielor sale’’, a luat naştere prin sacrificial unui Om Verde al naturii care a decis să îşi ofere viaţa pentru ca din lemnul său să fie făcute cele dintâi pagini de pergament. Acesta a făcut un pact cu primul Alchimist, pe nume Menalc din Or (primul mare oraș), cu care era frate hermetic, ca prima carte ce va fi întocmită să se ocupe cu legenda formării universului şi a Tărâmului de Dedesubt. Sursa ei de inspirație a fost Stela lui Urdal - Orație către Kuranga (cunoscută ca cea mai veche scriere din Infra Terra).

Condiţia Omului Verde a fost ca arbatelul să fie scris de însuşi Menalc, cu propriul sânge. Menalc l-a ascultat pe Omul Verde şi în fiecare zi, timp de 40 de anotimpuri a consemnat pas cu pas întreaga istorie a Tărâmului, cu formele sale de relief, popoarele, seminţiile, legendele, războaiele, împăraţii şi regii săi. Terminând Marele Opus, acesta muri, deoarece atunci i se termină tot sângele. Astfel, din prietenia şi moartea a doi prieteni s-a născut neamul Cronicilor împărţite la rândul lor în nenumărate specii după cum urmează:

Grimoare, Necronomicoane, Maleficiare, Arbateluri, Incunabule, Codexuri, Tomuri, Tratate, Arhive, Clasoare, Ierbare, Istorii, Biografii, Legendarii, Registre, Manuale, Caiete şi nu în ultimul rând Romane, fiecare dintre acestea de o importanţă capitală şi funciară în bunul mers al afacerilor din Infra Terra.


Localizare


Breasla este găzduită în bastionul din vestul tîrgului, ce serveşte de Scriptorium, Bibliotecă şi Dormitoare pentru cărţi, numite Dormitorium Charta, un altfel de bibliotecă cu paturi supraetajate în care Cronicile se retrag să se odihnească după lăsarea întunericului.

În timpul zilei acestea se reîntorc pe rafurile bibliotecii unde pot fi consultate de către diferiţi cetăţeni sau pot studia ele însele. Cele mai multe Cronici studiază cât e ziua de lungă fie citind unele din altele, fie copiind manuscrise, fie scriindu-se pe sine. În funcţie de nevoi, ele pot primi vizitatori care să le consulte. Dacă există o cerere specială ce necesită discreţie maximă, Cronica împreună cu cercetătorul se pot retrage într-un cabinet privat numit Confesional. În rarele cazuri în care un cetăţean important ce doreşte să consulte o Carte, nu se poate deplasa până la Bibliotecă, aceasta se poate deplasa la domiciliul solicitantului, însoţită sau nu de o gardă, după caz.

Pentru a rămâne în activitate, Cronicile au nevoie să fie cercetate şi să cerceteze. Când devin foarte bătrâne şi nu mai pot fi citite, ele sunt copiate în Cronici noi, special comandate urmând ca apoi să fie pensionate  în podul Bastionului sau scoase la licitaţie de negustori bogaţi. Ele pot fi uneori recuperate din Târguri departate sau de peste mări, unde au ajuns datorită acestui circuit.

 

Cazuri de contaminare


Când supraveghetorii constată că o Cronică a suferit influenţa alteia, atât de mult încât conţinutul să îi fi fost corupt, ea este trimisă la o “Comisie de verificare a conţinutului,,. Dacă aceasta descoperă că respectiva Cronică a fost modificată cu sau fără voia ei, în sensul influenţelor malevolente – de obicei poluarea cu Maleficii, ea este mai întâi supusă cenzurii şi urmăririi constante din partea unui supraveghetor desemnat special. Dacă şi în acest caz, contaminarea continua, Cronica este de urgenţă încătuşată şi primeşte sentinţa cu moartea prin arderea pe rug. Rugurile nu sunt aprinse niciodată în târguri sau în interiorul cetăţilor ci doar în afara lor, pentru ca impactul asupra orăşenilor şi celorlalte Cronici să fie cât mai redus, iar fumul malefic rezultat prin ardere să nu contamineze aşezările.

Dacă Praetorul este însă blând, există posibilitatea ca pedeapsa capitală să fie comutată în ,,Pedeapsa ruperii foilor malefice în public” care să fie suficientă astfe încât respectiva Cronică să fie considerată ,,vindecată de omenele întunericului”, putându-şi relua activităţile obişnuite după o perioadă.


Scriptoriumul


Acest spaţiu este dedicat strict studiului, copierii şi consemnării, orice întrevedere cu publicul fiind strict interzisă. Programul Scriptoriumului începe din zori până la timpul celui de-al doilea dejun, când Cronicile se întorc în biblioteci aşteptând să fie consultate.

În Scriptorium, Cronicile poartă halate speciale pentru a nu îşi păta coperţile. La ieşire, îşi dezbracă halatele, depozitându-le în secreterele de scris.

 

Biblioteca


Biblioteca ocupă etajele întâi, doi şi trei ale Bastionului în formă circulară. Corpurile de bibliotecă sunt aşezate de-o parte şi de alta a holurilor înguste, dar şi în diversele săli şi camere.

Iniţial, Cronicile au fost distribuite în biblioteci în ordine alfabetică, însă nepotrivirile de caracter au avut ca rezultat ruperi de coperţi, sfâşieri nepermise de pagini sau dispariţii misterioase. Acest fapt a dus la decizia cancelariei breslei de a repartiza cartile pe zone de interes, astfel încât ciocnirile să fie evitate pe cât posibil. Cancelarii au decis ca pentru o bună evidenţă şi pentru recensămintele periodice, toate Cronicile să primească numere de ordine, fapt care nu a fost deloc agreat de către toată biblioteca. Unele cărţi şi-au smuls singure paginile pe care erau consemnate numerele în semn de protest. Asta a dus la o debandadă organizaţională ce cu greu este ţinută sub control. Ameninţările cu excluderea din breaslă, alungarea din cetate sau ruperea în public a coperţilor au mai reuşit să domolească puţin revoltele.

Cel mai rău caz de frondă a fost semnalat în noaptea celei de-a doua luni a iernii anului bisect, când un supraveghetor din neamul păsărienilor a fost găsit înecat cu cerneală într-o debara din spatele bibliotecii principale a Maleficiilor. De atunci s-a hotărât prin vot unanim ca Maleficiile să fie sechestrate în beciul bastionului, impundu-li-se un tratament preferenţial şi o supraveghere dublată.

Numărul total al cărţilor din biblioteca bastionului este apreciat la 10885 de volume, însă un număr  dintre acestea au fost retrase din circuitul public, fiind considerate deosebit de periculoase sau cu potenţial letal. Comisia cancelariei a dispus arderea pe rug a treisprezece Necronomicoane ce invocau în permanenţă întunericul şi executaseră deja pactul întunecat cu Grim. Execuţia s-a realizat în cea mai mare secretomanie, un car special din metal fiind trimis în incinta bastionului pentru a ridica condamnaţii şi ai transporta la locul execuţiei. Convoiul a fost însoţit de 4 alchimişti şi cinci magi din mai multe regnuri care au supravegheat ca transportul şi execuţia să se desfăşoare în termenii stabiliţi. Focul rugului a fost aprins în toiul nopţii şi condamnaţii aruncaţi în toiul flăcărilor fără drept de apel. Cenuşa rezultată a fost descântată de magi, amestecată cu praf de fier şi aruncată în şanţul de mercur ce înconjoară târgul, pentru a fi definitiv nimicite.


Dormitoriumul


Toate Cronicile trebuie să îşi înceteze activităţile până la lăsarea întunericului. Ele se retrag în Dormitorium care este situat în aripa din spate a complexului. Biblioteci confortabile asteaptă toate Cronicile. Ele sunt dotate cu paturi, perne şi mici lumânări. Înainte de stingere Cronicile mai au voie să citească doar micul Registru de Ordine interioară. Nicio vizită nu mai este permisă după stingere.


Faurul  Cronicilor


Cel mai important om din tîrg este Faurul Croncilor. El este ales prin vot de către Sfatul Reunit al Tuturor Breslelor şi Ordinelor din Arkanum. El formează calfe şi ucenici pe tot parcursul vieţii, iar când îşi anunţă retragerea, pretendenţii depun ,,Examenul de lucru” în faţa Sfatului pentru a putea fi supuse votului.

Proba de lucru constă în mai multe etape eliminatorii:

1. Fabricarea celui mai bun pergament.

2. Coaserea colilor veline într-o Cronică de mari dimensiuni, respectând toate normele în vigoare ale ,,Reglementatorului general de realizare al Cronicilor din Regat”.

3. Fabricarea copertei şi crearea celui mai interesant costum cu care aceasta să fie îmbrăcată.

4. Aducerea la viaţa a Cronicii prin complicatul proces al Transmutării

Toate aceste probe au loc în faţa Sfatului Reunit al Tuturor Breslelor şi Ordinelor din Arkanum, timp de patru zile. A cincea zi este rezervată jurizării cu uşile închise iar a şasea zi este destinată anunţării noului Faur al Cronicilor.

Acesta intră imediat în funcţie preluând de la predecessor, Marea Cheie a Cronicilor – Simbol al Secretelor meseriei.

Fiind un personaj extrem de important pentru târg, Faurul are dreptul la o gardă personal format din oşteni înarmaţi. Aceştia îl însoţesc zi şi noapte dacă este nevoie. Au existat multe cazuri în care Faurul a primit ameninţări cu moartea sau a fost răpit pentru răscumpărare. În cazul acestor fapte reprobabile, Sfatul Reunit al Breslelor şi Ordinelor Arkanumului poate dispune pedeapsa capitală prin spânzurare sau decapitare în Emporium.

Nicio creatură de sub Tărâmul de Sus nu ar trebui să ia în derâdere aceste norme şi reglementări.


Relații externe


Există multe cazuri speciale în care Cronicile nu locuiesc în Bastionul Arhivarilor şi al Bibliotecarilor. Aceste cazuri sunt următoarele:

1. Atunci când o specie de Cronică se însoţeşte cu o altă Cronică formând o familie, acestea au dreptul de a locui în târg fie în Biblioteci private, fie în magazine specializate

2. Atunci când o Cronică a fost comandată Faurului de către un Negustor sau membu al unei Bresle într-un scop particular.

3. Atunci când o Cronică sau o familie de Cronici denumită Colecţie decide să îşi formeze un magazin propriu în care să comercializeze Cronici sau diverse obiecte asociate cu viaţa acestora: cerneluri, tuşuri, sangvine sau chiar sânge, pene, foi de papirus sau hârtie, piele, fibule decorative, balamale, lacăte,  chei, haine sau alte obiecte de întreţinere… perii pentru Cronicile păroase sau cu barbă, ochelari sau lupe pentru Cronicile a căror vedere a slăbit, cadrane solare pentru păstrarea ordinii zilnice, clepsidre pentru păstrarea amintirilor, uleiuri pentru ungerea balamalelor sau dezmorţitoare pentru lacăte.

4. Atunci când o Cronică doreşte să părăsească definitiv Târgul. Aceste cazuri sunt mai rare, iar procedura folosită este o cerere adresată Sfatului Reunit al Tuturor Breslelor şi Ordinelor din Arkanum. Dacă acest privilegiu este garantat de către Sfat, dar şi de către Albone, Cronica poate să părăsească oraşul.


Reglementari cetățenești legate de consumul de cerneala magilor

În atenţia tuturor Târgoveţilor!


Este cunoscut faptul că în urma decretului legislativ al Sfatului Reunit al Tuturor Breslelor şi Ordinelor din Arkanum, este interzis consumul de cerneala magilor de către orice tip de Cronică, acest lichid ameţitor fiind principalul motiv al erorilor de scriere, mâncării de litere, semne de punctuaţie şi delăsare cronică. Hangiilor din Tavernele care sunt bănuite de punerea în consum a acestei băuturii li se pot aplica amenzi usturătoare sau chiar închiderea stabilimentelor.

Hotărârea Sfatului este definitivă şi irevocabilă, multiple exemple de Delăsare Cronică fiind înregistrate de-a lungul vremii în Târg.

Oricine poate oferi detalii despre hangii care au fost văzuţi oferind aceste băuturi Cronicilor, (şi căror Cronici dacă este cu putinţă) este rugat să se prezinte la Praetorium şi să sugereze în scris celor înlesniţi cu rezolvarea acestor probleme, tot ce cunosc. – Sfatul Reunit al Tuturor Breslelor si Ordinelor din Arkanum.

                                                               


                                                               Scris de mine,


,,Micul Registru de Ordine Interioară”
– Biblioteca Bastionului Arhivarilor şi Bibliotecarilor,
etajul întâi, Sala Registrelor şi Arhivelor
Secţiunea – Organizare internă, rândul 2, raftul 7,
Număr de ordine  – 86349